Centrarea I

De ceva timp incoace tot trec printr-un proces de schimbare…si iese ceva frumos. Pana sa citesc cartea lui Lawrence Tan, ii spuneam echilibrare. Se pare ca este de fapt centrare, iar nenea asta a reusit sa descrie minunat starea de a fi centrat. Dupa mentionarea acestuia, el prezinta Forma Universala – un fel de kata energetic, cu radacini in Zen, Qi Qong, Tai Chi si Kung Fu Shaolin (poate fi vazut aici). Ideea este ca un kata te centreaza, si spun asta dupa ce aseara am mai invatat unul cu drag (Myoku Kata). Revenind la descrierea centrarii, in aceasta postare si in urmatoarele doua vreau sa v-o impartasesc. Intre timp,  va rog sa-mi dati si voi exemple  de actiuni in care ati fost centrati, „aici si acum”. Multumesc anticipat. 😛

Normalitatea este o stare fragmentata a fiintei

Rareori suntem centrati. Cu toate ca cele trei componente ale fiintei sunt interdependente, cei mai multi dintre noi nu ne folosim intregul potential uman. De obicei, actionam intr-o stare de fragmentare a aspectelor mental, fizic si spiritual. Exista un conflict inconstient in afara noastra si in noi insine : conflict intre emotiile si gandurile noastre, intre aspiratiile noastre spirituale si actiunile pragmatice, sau intre sinele nostru si ceea ce ne inconjoara. Stereotipul unui profesor distrat, care este atat de cufundat in gandirea sa profunda si atat de neatent la ceea ce il inconjoara incat se impiedica de bordura, este un exemplu de persoana fragmentata. Aceasta fragmentare este clara si atunci cand sentimentele noastre sunt in conflict cu actiunile si gandurile noastre. Este posibil sa executam eficient o anume activitate atunci cand suntem coordonati mental si fizic, dar daca emotiile noastre nu sunt armonizate, tot nu suntem centrati. Ganditi-va la cei care sunt foarte competenti si au succes in profesiile lor, dar care sunt nefericiti si isi doresc sa fie in alta parte, facand altceva. Si acesta este un exemplu de fragmentare. Pentru a ne centra, fiecare fragment trebuie sa fie echilibrat interior, si apoi sa fie integrat impreuna cu celelalte componente echilibrate.

Centrarea este constiinta unificata

Centrarea este o stare dinamica a fiintei, care ia nastere atunci cand o persoana cu o minte echilibrata, combinata cu un trup echilibrat, este complet cufundata in momentul prezent. Acesta stare de constiinta unificata este sinonima cu centrarea. Rareori putem realiza aceasta stare in noi insine si in ceilalti, si anume atunci cand experimentam sau executam ceva cu tot ce avem mai bun in noi – fara a constientiza acest lucru, fara efort, cu gratie si eficient. Astfel de momente se pot ivi in viata noastra profesionala, in sport sau in dans, in timp ce pictam sau cantam la un instrument, sau in timpul unui antrenament, cand executantul devine una cu activitatea, si nu exista separatie intre executant si actiune.

Atingerea acestei prezente totale a fiintei este rara, caci cere integrarea concentrarii mentale, a atitudinii spirituale si a comportamentului fizic, la un nivel superior. In aceasta stare ideala nu are loc fragmentarea fiintei. In consecinta, individul centrat se bucura de unitatea tripla a fiintei, cea alcatuita din minte, trup si spirit.

Lawrence Tan – Exercitii energetice

Vor urma :

Centrarea II

Centrarea III

5 thoughts on “Centrarea I”

  1. Cu drag 🙂 In plus, o persoana apropiata noua trage de noi si ne ajuta sa ne centram de doua ori pe saptamana. Sigur ai observat si tu asta. Suntem norocoase sa-l avem in viata noastra. 😉 O zi cu minuni in continuare…

Leave a comment