Calatoria eroinei

20190615_125717

Cartea asta a venit intr-un moment de recunoastere. Daca aparea mai devreme, nu o intelegeam. A trebuit sa o pun adesea jos la cat m-o framantat interior. Este cartea experientei mele. Trebuie sa o mai citesc o data. Fiecare fraza are semnificatie. Mi-am notat foarte putin la cat m-a fermecat, restul germineaza in mine.

Este varianta feminina a „Eroului cu o mie de chipuri” a lui Joseph Campbell, aceasta din urma fiind o carte exclusiv masculina. Sub indrumarea lui Campbell, Maureen Murdock a scris o carte-calauza pentru jumatatea feminina a umanitatii care nu se regasea in valorile masculine.

Femei din viata mea, va invit cu drag sa o aprofundati daca simtiti nevoia sa o faceti.

……..

Femeile se regasesc pe sine coborand in adancurile fiintei lor; barbatii se regasesc urcand catre lumina. A sapa in pamant pentru a se regasi pe sine este o metafora care exprima procesul de initiere al femeii. Experienta spirituala a femeii este de a intra si mai adanc in sine, nu de a iesi din el.

…………

Sunt in cautarea bucatilor de sine pe care le-am pierdut. Cumva, stiu ca trebuie sa le gasesc inainte de a ma intalni cu ea.

………….

Sarcina eroinei este de a aduce lumina lumii, iubind-o.

…….

Traind cu oamenii, asa cum traiesc ei

Tragand in piept aerul respirat de ei

Respirand intelepciune in ei. (Gulten Ain)

Adevarata sarcina a eroinei contemporane este sa vindece respirand si, recunoscandu-si adevarata natura, respira intelepciune in noi toti. Eroina devine Stapana Ambelor Lumi, ea poate naviga torentele vietii obisnuite, dar poate asculta si soaptele adancurilor. Ea este stapana Cerurilor, a Pamantului si a taramului Subpamantean. Experientele traite i-au adus intelepciune: ea nu mai da vina pe altul; ea este altul. Ea isi impartaseste intelepciunea cu lumea. Femeile, copiii si barbatii lumii sunt transformati de calatoria ei.

………

„Structura unei comunitati este cercul. Intr-un cerc, deplasarea se poate face cu usurinta, si ea nu este in detrimentul altora. Cercul este forma de baza a rotii si reprezinta structura sociala adecvata pentru „oamenii pelerini” – pentru oamenii care se afla intr-o calatorie impreuna. Oamenii care sunt situati in cerc au o perspectiva comuna; se pot privi unul pe celalalt in ochi. Cercul faciliteaza responsabilitatea.” Mary Ann Cejka

………….

Cuvantul eroina a avut multe intelesuri, iar femeia care a purtat acest titlu a purtat multe masti. A fost domnita la ananghie, asteptand sa fie salvata de cavalerul pe cal alb, a fost valkirie conducandu-si trupele in batalie, a fost pustnica pictand pe oasele desertului, a fost maicuta firava vindecand saracii Calcuttei, a fost superfemeie jongland cu servieta diplomat si laptele pentru bebelusi. Cu fiecare generatie, chipul sau s-a schimbat.

……………

„In traditia mitologica, femeia este deja acolo unde barbatul tot incearca sa ajunga.” Joseph Campbell

Sursa: Maureen Murdock – Calatoria eroinei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s