Pe calea mea II

20180810_190223

Arborele nu este decat un rau cu doua izvoare, care a incremenit sub forma de lemn.

……………..

Ea locuieste singura de cand o stiu, si nu deoarece oamenii n-au chef sa fie in compania ei, ci doar pentru ca o intereseaza atat de multe domenii si este atat de ocupata citind, scriind, gradinarind, construind, gatind si calatorind, incat un sot ar fi incomodat-o. Maud ilustreaza perfect proverbul potrivit caruia pentru a fi interesant trebuie sa fii interesat.

……………

Casatoria moderna presupune o anomalie imposibila, o veritabila contradictie in termeni: un contract legal si social bazat pe actul esentialmente mistic si spontan al indragostirii. Uneori, partenerii intr-o asemenea nebunie sunt norocosi, iar asta in cel mai bun caz. Ei depind uneori de intelepciunea de a accepta toanele inimii omenesti si se suporta reciproc, dar o asemenea intelepciune poate fi dobandita si intr-un lagar de concentrare.

………….

„Azi-dimineata unii dintre psihanalistii prezenti aici au etichetat asa-numitele stari mistice de constiinta drept ”regresive” , stari ce duc individul inapoi, catre o disolutie a inteligentei individuale in baia de acid a fluidului amniotic, pentru a ajunge sa se identifice cu aceasta energie oarba si haotica a libidoului – pe care dumneavoastra o considerati Cauza Prima. Pana cand nu veti gasi o dovada serioasa pentru premisa dumneavoastra metafizica, trebuie sa recunoasteti ca nu aveti cum sa stiti care capat al universului dumneavoastra este cel de sus. Asa ca, pana una-alta, ar trebui sa va abtineti de la concluzii pripite despre directiile pe care se progreseaza si cele pe care se regreseaza.”

……………..

Se pare ca oamenii care aprofundeaza aproape oricare dintre marile traditii spirituale ajung in acelasi loc si se pomenesc vorbind aceeasi limba.

Sursa: Alan Watts – Pe calea mea, o autobiografie 1915-1965

Leave a comment