Tantra – dimensiunea sacra a erotismului II

Daniel-Odier-Tantra

E relativ usor sa abandonam conceptele mondene, insa e mult mai greu sa abandonam conceptele filozofice si religioase. Ne declaram cu mandrie atei, credinciosi, budisti, crestini, musulmani, hindusi, tantrici. Divinul nu poate fi cunoscut astfel. Ce deosebire este intre un ateu si un credincios? Niciuna. Sunt cele doua fete ale aceleiasi monede. Nu e vorba de a crede sau a nu crede, e vorba de a comunica cu natura mintii tale. Nu e nevoie de nicio credinta. E la fel ca si cum ai plonja intr-un lac. Mult prea des preferam sa ne agatam conceptual de floarea invataturilor si, fara sa ne dam seama, ne construim o armura impotriva divinului. Invataturile cele mai subtile trebuie abandonate pe drum. Curajul unui tantrika este acela de a parasi invataturile odata ce le-a asimilat. Nici macar tratatele tantra nu valoreaza mai mult decat o piele de sarpe lepadata pe pietre. Cand suntem in continua transformare, vine o zi cand Constiinta nu se mai ataseaza de nimic. Atunci se produce trezirea. Doar un abandon total al mintii ne poate aduce deschiderea spre divin.

……………

Pana si ascetul solitar, care nu e capabil sa isi paraseasca pestera ca sa traiasca in lume si sa intalneasca acolo aceeasi armonie, traieste intr-o stare de iluzie spirituala. Viata lustruieste trezirea. Sa fugi de ea definitiv inseamna sa fugi de desavarsirea suprema. Dimpotriva, este benefic sa alternezi scurte perioade de singuratate cu o viata sociala normala.

…….

A vedea universul ca pe o extensie a propriei fiinte…

…………

mantra Aham = (sanscrita) eu sunt

…………

Exercitiile ascetice intr-o pestera pierduta nu sunt yoga decat daca pustnicul poate sa coboare ca sa cerseasca de mancare in oras si sa il traverseze in Constienta deplina, altfel nu sunt decat austeritati zadarnice. Orice fiinta care nu poate sa se frece de viata cu intregul corp si cu intreaga Constiinta, fara sa fie rascolita, este pe o cale sterila. Totul in tantrism este continuitate. Continuitatea extazului, continuitatea divinului, continuitatea vietii.

…………….

Stii ca pentru noi a venit momentul sa ne despartim unul de altul, iar tu sa nu suferi, caci legatura care ne uneste nu ne uneste unul cu celalalt, ci mai degraba trece pur si simplu prin noi ca sa se extinda la intregul univers. Nu imi apartii, nu iti apartin, apartinem lumii, divinului, si in clipa aceasta o stim cu toata fiinta noastra. Legatura noastra nu e supusa nici timpului, nici spatiului. Voi fi pretutindeni unde privirea ta se va aseza. Ai luat loc ferm in Inima Zeitei, in Inima mea, asa cum Zeita ramane in a ta, cum eu raman in a ta. Suntem unul pentru celalalt o cascada divina in care putem sa ne scaldam in lumina si sa ne potolim setea absoluta.

………..

Este esential sa nu alergi dupa extaz. Se va produce natural daca prezenta ta in lume ramane destinsa, fara tel si fara constrangere, libera, deschisa si usoara. Nu exista nicio practica speciala de mentinut. Daca iti vine sa meditezi, mediteaza, daca iti vine pofta sa te plimbi, plimba-te, daca iti vine sa muncesti, munceste, daca ai pofta sa practici Maithuna, practica Maithuna, daca iti vine sa te retragi in padure, retrage-te in padure.

Experienta continua a libertatii este ceea ce constituie asceza unui tantrika, si nu constrangerea mintii. Cand extazul apare, accepta-l, cand pleaca, nu te ingrijora. Daca lasi divinul sa intre si sa iasa dupa pofta lui, devine familiar. Daca il fortezi sa ramana in tine sau il urmaresti, poate sa devina infricosator. Lasa-te sa fii. Fii propriul tau Maestru. Inceteaza orice cautare si te vei afla in adevar.

Cand aceasta trezire, aceasta deschidere a Inimii se va produce, nu o fixa. Nu fa din asta o realizare. Las-o sa se dilueze in spatiu. Este singurul loc in care ajunge la maturitate, iar aceasta este opera unei vieti intregi. Nu exista niciodata un stadiu ultim de atins. De fapt, nu este nimic de indeplinit. Totul este in constanta preschimbare. Sa te lasi sa fii si sa te lasi sa mori cand a sosit timpul, iata intregul sens al vietii, nu e nimic altceva de facut. Totul tine de libertatea absoluta. Nimic fixat, nimic greu, nimic definitiv. Nicio imagine incremenita a divinului, nicio dogma, nicio credinta. Sa nu fii nici pentru, nici impotriva vreuneia dintre ideile de care practicantii se agata de obicei sub efectul terorii. Moarte, karma si reincarnare nu sunt decat cuvinte zadarnice in folosul celor care nu au realizat divinul. Toate conceptele, dogmele, credintele sunt precum carnea si oasele mortilor, cu timpul sfarsesc prin a se reintoarce in tarana. Cat despre invataturile secrete, vor ramane secrete pur si simplu pentru ca cei care le aud sau le citesc fara sa aiba spiritul de deschidere necesar, nu le inteleg. Degeaba vad literele imprimate pe hartie, nu vad si nu pricep decat ceea ce minteaa si Inima lor pot sa priceapa.

Mari intelepti tantrici si-au scris gandurile. In pofida acestui lucru, spiritul secret al tantrismului n-a fost niciodata rupt. Este ca o vraja ce opreste ochii nepregatiti sa descopere teritorii pe care le-ar sluti cu gandirea lor. Divinul deschide sau inchide ochii, elibereaza sau astupa auzul si intelegerea celor ce aud.

Sursa: Daniel Odier – Tanta, dimensiunea sacra a erotismului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s