Shaman – Spiritul plantelor I

shaman.jpg

Lumea este facuta din spirit, nu din materie; „lumea e asa cum o visezi”, cum spune populatia Shuar din Amazonia. Prin „observarea” unui univers spiritual, creezi un univers spiritual. De asemenea, vazand doar materialitatea ca fiind „reala”, asta este ceea ce primesti.

Pentru multi samani, actul crearii lumii se bazeaza pe spiritele plantelor care asigura o poarta de acces catre energia de dincolo de fizic, si catre Cosmos ca intreg: unitatea creatiei a carei parte suntem si fata de care nu suntem separati, in pozitie de „ingrijitori”, „cuceritori” sau „masuratori”.

A ajunge sa intelegi acest concept poate fi o provocare pentru mintea rationala occidentala. Ideea ca o planta are inteligenta sau constiinta si ca putem comunica cu ea este ceva ce multi ar considera ridicol. In primul rand, cere o acceptare a ideii ca plantele pot „vorbi” nu doar intre ele, ci si cu animalele si cu oamenii.

…………..

Esenta vindecarii

Cum e posibil ca plantele sa afecteze fiinte umane, situatii, circumstante si energii vitale in acest mod – la distanta, adica? Fara a fi folosite ca tratament al unei probleme medicale specifice, ele actioneaza cumva ca elemente de armonizare, ca forte de atractie magica ori precum conductori ai spiritului, energiei, norocului?

Sa-l intrebam pe Cleve Backster, un cercetator care opereaza in alunecosul domeniu al detectarii de minciuni si al tehnicilor de interogare, a carui slujba este sa-i invete pe politisti si pe agentii de ordine cum sa foloseasca echipamentele poligrafice si cum sa le interpreteze rezultatele. Munca lui Cleve Backster e prezentata in detaliu in volumul de-acum clasic despre lumea plantelor, The Secret Life of Plants, scrisa de eter Tompkins si Christopher Bird.

Backster a decis intr-o zi sa conecteze electrozii unui detector de minciuni la frunza unei plante de dracaena, pentru a verifica daca aparatul este suficient de sensibil pentru a decela reactiile unui subiect non-uman. Probabil ca nu, s-a gandit el, dar poate ca va exista vreun fel de reactie daca va arde frunza la care conectase electrozii. In secunda in care a gandit asta – si inainte de a pune macar mana pe un chibrit – a aparut o curba ascutita in desenul poligrafului, o forma-semnatura pe care Backster a ajuns pana la urma sa o recunoasca drept frica.

Intrigat, Backster si-a continuat cercetarile, testand aproape treizeci de plante in acelasi fel: atasandu-le electrozi si gandindu-se sa le faca diverse lucruri. Rezultatele au fost de fiecare data aceleasi. Era semnificativ ca plantele reactionau inainte de-a actiona el concret, iar aceasta la condus pe Backster la concluzia ca plantele nu doar ca sunt la fel de sensibile ca oamenii (daca nu chiar mai mult), dar ele sunt capabile de a citi emotiile si intentiile, in virtutea unei forme de conexiune paranormala, a unei afinitati intre plante si oameni.

Pe masura ce a avansat in cercetare, Backster si-a dat seama ca plantele reactioneaza nu doar la amenintari, ci si la prezente sau miscari in preajma lor. El a demonstrat unui grup de la Yale, de exemplu, ca intentia de a se misca a unui paianjen a cauzat schimbari in modelul poligrafic al plantei aflate in aceeasi incapere. Planta avea un simt premonitoriu in ceea ce priveste paianjenul, fiind acordata la intentie inainte de miscarea propriu-zisa. „Decizia paianjenului a fost receptata de planta”, scrie Backster. „Ele (plantele) pot fi acordate la viata animalelor.”

Alte concluzii ale lui Backster arata ca plantele au memorie, emotii si reactii foarte similare cu ale oamenilor, precum si capacitati paranormale. Intr-unul din experimentele sale, sase studenti au tras la sorti cine sa distruga una dintre cele doua plante din camera. Persoana respectiva urma sa actioneze in secret, fara ca Backster si ceilalti studenti sa stie cine este. De fapt, doar cea de-a doua planta putea sa stie care dintre ei era, deoarece era singura martora a crimei. Dupa ce planta a fost distrusa, Backster a atasat un  poligraf la cealalta planta si le-a spus studentilor sa vina unul cate unul in fata ei. Cand cel responsabil de ucidere a aparut, acul poligrafului a iesit in afara scalei.

Intr-un experiment mai bland, Backster a demonstrat si dragostea sau empatia dintre o planta si detinatorul sau. Intr-o zi, el s-a taiat din greseala la deget si a observat ca planta monitorizata arata o reactie de stres proprie, de parca simtea durerea si socul vederii sangelui ca si el. Folosind demonstrata afinitate ca baza a experimentului sau, Backster a mers intr-o cladire la cateva strazi departare si a directionat iubire catre planta. Inregistrarea poligrafica a aratat un grafic mai inalt atunci cand planta i-a receptionat intentia.

Ca sa vada cat de departe pot astfel de ganduri sa fie receptionate, Backster i-a cerut unei prietene sa trimita iubire catre plantele ei de la o distanta de sapte sute de mile (aproximativ 1000 km), si a inregistrat reactiile lor. Folosind ceasuri sincronizate si o programare anterioara, Backster a reusit sa demonstreze nu doar ca plantele au raspuns la gandurile „stapanei” lor atunci cand ea s-a gandit la ele, ci au simtit si nelinistea ei cand avionul a aterizat la destinatie. Chiar si cand plantele au fost inchise intr-un container de plumb, rezultatele au fost aceleasi. Factorul care a creat empatia dintre oameni si plante venea de undeva din afara spectrului electromagnetic.

Un alt accident norocos l-a condus pe Backster mai departe cu explorarea. Intr-o seara, pe cand se pregatea sa-i dea cainelui sau sa manance un ou crud, a observat ca una dintre plantele monitorizate a avut o reactie puternica la spargerea oului. Curios sa vada la ce anume reactioneaza planta si ce gen de sentimente transmite oul, Backster a conectat un alt ou la un galvanometru si l-a monitorizat timp de noua ore. Ceea ce s-a inregistrat a fost coresponedentul batailor inimii unui embrion normal de pui de gaina – desi oul nu era fertilizat. Concluzia lui a fost ca exista o forta vitala sau un camp energetic care imbiba si conecteaza toate fiintele vii.

………….

Vocea plantelor (PSE)

O noua forma de detector de minciuni – Evaluatorul de Stres Psihologic (Psychological Stress Evaluator) – a fost introdusa in munca politiei si in experimentele cu plante in anii `70. PSE urmareste fluctuatiile modulatiei de frecventa a vocii, desenandu-le pe un grafic folosit la a arata daca o persoana minte. Adaptand acest echipament, cercetatorii plantelor au reusit ceva remarcabil: sa inregistreze vocea unei plante. Vorbirea plantelor suna ca bazaitul liniilor de inalta tensiune, cu o tenta ritmica, precum a unui cantec.

Acesta este un fapt interesant, intrucat de mii de ani samanii au vorbit despre „cantecul Universului” – vibratia energetica din spatele tuturor lucrurilor. In noptile racoroase din desert, cand te retragi din civilizatie si intri in lumea naturala, vibratia devine audibila.

Samanul din Anzi Domano Hetaka o descrie astfel: „Viata este o energie constienta, inteligenta… Ea canta tuturor despre existenta sa. Este forta vitala daruita din inima.”

Acest bazait sau cantec este audibil si in timpul ceremoniilor cu plante vizionare. Este ca si cum plantele sunt antene pentru marea muzica a sferelor si traduc limbajul ei in experiente corporale. Folosind tehnici PSE, este dovedit ca atunci cand un om vorbste unei plante, planta raspunde in propriul sau limbaj. Se infiripa o conversatie. Comunicand astfel cu plantele, cercetatorii au gasit dovezile unei inteligente similare cu a omului. De exemplu, plantele pot numara. Ca raspuns la intrebarea „Cat fac doi plus doi?”, o planta conectata la aparatul PSE va produce pe grafic trasee de cerneala cu patru varfuri.

………..

Cercetatorii sovietici au facut un pas in plus fata de  cercetarea doctorului Bailey si au descoperit ca o planta udata poate, printr-o forma de transfer misterios, sa imparta apa cu o alta – ca si cum toate plantele sunt cumva conectate. Intr-un experiment, unei tulpini de porumb izolate intr-un containenr de sticla nu i s-a pus apa cateva saptamani. Ea a continuat sa traiasca totusi, la fel de sanatoasa ca si celelalte din apropiere. Cercetatorii au spus ca este ca si cum planta din container ar fi fost „hranita” de vecinii sai, care  au impartit apa cu ea. O astfel de cooperare e una dintre valorile fundamentale pe care le observam in natura si in mod special la plante.

…………..

Sursa: Ross Heaven, Howard G Charing – Shaman, spiritul plantelor pdf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s