Meditatia integrala

20181120_112026

Ken Wilber prezinta un sistem integral ce include doua cai: calea Cresterii, identificata abia in urma cu un secol o data cu avantul psihologiei, si calea Trezirii, despre care vorbesc marile traditii religioase. La el, cele doua cai nu se exclud reciproc, ci pot fi cultivate impreuna. Calea Cresterii are 6-8 etape ale cresterii iar Calea Trezirii are 5 stari ale constiintei, identificate pana in prezent.

Dupa prezentarea acestora, ilustreaza si modelul cu cele 4 cadrane al abordarii integrale despre care scrie si in O scurta istorie a tuturor lucrurilor si in Fara Granite (I, II, III).

Mie mi-a explicat foarte bine cum poti fi un iluminat (adica ai atins dpdv spiritual starea unitatii cu tot si toate), si, sa fii terorist… pentru ca la nivel uman si psihologic esti la nivelul unui copil de 10 ani.

Din punctul meu de vedere, orice cautator spiritual ar fi util sa se familiarizeze cu abordarea integrala din psihologia transpersonala. Cel putin o carte de-a lui Ken Wilber. O dezvoltare strict pe una dintre cele doua cai (Crestere sau Trezire) este insuficienta si periculoasa.

20181120_112003

Eu sunt Buddha ce suntem amandoi.

…..

Care este cel mai important lucru din lume pentru tine?

………..

Constiinta este un singular al carui plural este necunoscut. (E. Schrodinger)

………….

Daca te afli la nivelul Integral, aceasta inseamna ca marea majoritate a populatiei lumii isi dedica eforturile pentru a se asigura ca nu reusesti.

………………..

Odata ce vezi Spatiul Integral, nu ii mai poti intoarce spatele; e ca o pasta de dinti care nu mai poate intra la loc in tub – e mai mare, mai inalt, mai larg, mai profund si la fel esti si tu, lumea ta, constiinta ta, identitatea ta. Ai venit acasa.

……….

In toate lumile, in toate timpurile, in toate dimensiunile existente, exista un singur Spirit, oriunde te-ai uita.

Exista doar Spirit.

………………

Putem trai acest stadiu al unitatii, aceasta unitate a Vidului si a Formei, la efectiv oricare dintre cele 6-pana-la-8 niveluri de dezvoltare. Dar daca experimentez aceasta unitate atunci cand ma aflu la nivelul auriu, de exemplu, voi trai intr-adevar o uniune directa cu intreaga lume de care sunt constient – ceea ce inseamna totul de la universul fizic (atomi si molecule, stele si galaxii etc.) la universul biologic (plante, reptile, mamifere, Gaia etc.), la universul mental (in acest caz, totul de la arhaic infrarosu pana la mitic auriu, deoarece acesta este punctul in care am ajuns pana la momentul respectiv). Dar in universul mental, daca ma aflu intr-adevar la nivelul mitic, exista numeroase lumi care sunt inca „peste nivelul meu” si, deci, nu pot fi una cu acestea – nu sunt una cu lumea rationala portocalie sau cu lumea pluralista verde sau cu lumea integrala turcoaz si asa mai departe. Dar nu voi simti aceste aspecte ca fiind o lipsa – nu voi fi constient de aceste aspecte absolut deloc. Tot ce voi trai va fi unitatea pura a lumii mele (fara sa stiu vreodata ca „lumea mea” este, de fapt, mai limitata si mai ingusta decat ar putea fi – ca „experienta unitatii” mele ar avea potentialul de a fi chiar mai profunda si mai Intreaga).

Sursa: Ken Wilber – Meditatia integrala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s