Iubiri perfecte, relatii imperfecte II

welwood

Desi iubirea perfecta poate straluci in relatii in anumite momente, nu putem sa ne bazam pe alti oameni ca sursa consistenta de iubire. Totusi, chiar daca iubirea umana se manifesta de obicei in mod imperfect, exista o alta dimensiune a ei care este perfecta, intreaga si mereu disponibila. Ea curge direct in inima din sursa principala a tuturor lucrurilor – fie ca numim aceasta sursa Dumnezeu, Tao sau natura lui Buddha. Aceasta este marea iubire, iubirea absoluta – deschidere si caldura neconditionata si pura – care se afla chiar in nucleul fiintei noastre.

………

„Sa iubesti inseamna sa raspandesti lumina”, scrie Rilke, in timp ce „sa fii iubit inseamna sa te inflacarezi”. Cine poate spune ca a fi inflacarat e mai putin sfant decat a raspandi lumina? si cum putem lumina cu adevarat daca nu suntem inflacarati?

………………….

Exista doua tipuri generale de rani ale iubirii care determina frica de intimitate. Cand parintii sunt sufocanti si nu ofera copiilor destul spatiu, acestia vor creste cu teama ca, daca se apropie cineva, risca sa fie inghititi, controlati, manipulati sau violati. Iar atunci cand parintii nu ofera sprijin emotional, copiii cresc cu teama ca relatiile vor duce la abandon, pierderi sau lipsuri. Teama de sufocare duce in general la retrageri din relatii, in timp ce teama de abandon duce la dependenta de partener, desi aceste tipuri de rani se pot prezent si sub multe alte forme. Multi sufera intr-o oarecare masura din cauza ambelor, ceea ce determina relatii de tipul „trage-impinge”, in care un partener il urmareste pe celalalt, care se retrage, insa se retrage la randu-i cand celalalt vrea sa se apropie.

 (…) Cele doua aspecte ale sustinerii – protectia si spatiul, adaptarea si libertatea – corespund celor doua calitati esentiale ale iubirii, caldura si deschiderea, care sunt innascute in fiinta noastra. Caldura este impulsul nostru natural de a atinge ce se afla dincolo de noi, de a lua contact cu ceilalti, de a intampina, imbratisa si a ne bucura. Deschiderea este capacitatea de a lasa lucrurile asa cum sunt, de a permite, de a lasa de la noi si a-i accepta pe ceilalti asa cum sunt, intr-un mod delicat si primitor, fara sa trebuiasca sa-i dominam sau sa-i supunem vointei noastre. Aceasta acceptare este cea mai mare dovada de bunatate pe care le-o putem oferi celor pe care-i iubim. Laolalta, deschiderea si caldura ne permit sa recunoastem si sa apreciem frumusetea naturala din nucleul tuturor lucrurilor si fiintelor – pe scurt, sa iubim.

…………….

Dorinta noastra de a avea parte de iubirea si uniunea perfecta isi are locul ei si propria frumusete. Nascuta dintr-o cunoastere intuitiva a perfectiunii din interiorul inimii, ea indica ce muritorii de rand nu ne pot oferi de obicei. Dorim sa vindecam separarea fata de viata, de Dumnezeu, de propria inima. Cand este corect inteleasa, aceasta dorinta ne poate inspira sa ne autodepasim, sa ne daruim cu toata inima sau sa ne intoarcem catre spiritualitate. Este o cheie care, dupa cum vom vedea, deschide usa prin care iubirea absoluta poate patrunde cu totul in noi.

Totusi, in mod invariabil dam de probleme, cand transferam aceasta dorinta asupra altei persoane. De aceea este important sa facem distinctia intre iubirea absoluta si cea relativa – ca sa nu cautam iubirea perfecta in situatii imperfecte. Desi legaturile intime ne pot oferi sclipiri de uniune absoluta, pur si simplu nu ne putem baza pe ele pentru asta. Singura sursa reala a iubirii perfecte este ceea ce este perfect – inima deschisa, treaza, din centrul fiintei. Doar ea ne permita sa cunoastem uniunea perfecta, unde totul ne apartine pentru ca noi apartinem intregului. Daca asteptam asta de la relatii, riscam sa ne simtim tradati, deznadajduiti sau raniti.

…………………….

Inima imi e camin.

………………..

Cine este cel nefericit?

Cel care gaseste vina.

Anonim

……………………

Ai nevoie de un grad mare de maturitate pentru a-i lasa pe cei pe care-i iubesti sa fie oameni unici, diferiti, cu toate nevoile, perspectivele si sentimentele lor aparte.

…………….

„Nu exista oameni rai, ci doar oameni care nuau fost iubiti cum trebuie.” Arnaud Desjardins

Sursa: John Welwood – Iubiri perfecte, relatii imperfecte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s