Nu-ti da intalnire cu o fata care citeste!

women

Ieși la întâlniri cu o fată care nu citește.  Caut-o într-un cotlon cât mai ascuns al unei bodegi de duzină. Găsește-o înconjurată de fum, mirosind a alcool și luminată de diversele culori ale globului de discotecă. Oriunde o găsești, găsește-o zâmbind. Asigură-te că persistă atunci când oamenii care vorbesc cu ea se uită în altă parte. Deschide discuția cu ea, folosindu-te de trivialități nonsentimentale. Folosește replici de agățat. Scoate-o afară când noaptea este în toi. Ignoră atingerea oboselii. Sărut-o în ploaie sub lumina slabă a unui bec stradal, pentru că ai văzut asta într-un film. Fă o remarcă la lipsa de semnificație a acestui lucru. Du-o în apartamentul tău. Termină seara făcând dragoste. Fă dragoste cu ea!

Lasă “contractul” pe care l-ai scris nerăbdător să evolueze încet și neconfortabil într-o relație. Găsește puncte comune și interese pe care le împărtășiți, cum ar fi sushi sau muzica folk. Construiește un bastion indestructibil pe fundația asta! Apoi, fă-l un bastion sacru. Retrage-te sub umbrela sa protectoare ori de câte ori aerul devine apăsător sau serile prea lungi. Vorbește cu ea despre “nimic”. Gândește puțin. Lasă lunile să treacă neobservate. Roag-o să se mute la tine. Las-o să redecoreze. Intră în certuri despre lucruri minuscule, cum ar fi faptul că perdeaua de la duș trebuie să rămână naibii trasă ca să nu mucegăiască. Lasă un an să treacă neobservat.

Îți dai seama că ar trebui, cel mai probabil, să te însori, pentru că altfel vei fi pierdut o grămadă de timp aiurea. Du-o la cină, la un restaurant situat la etajul 45 al unui zgârie nori, un restaurant care depășește cu mult mijloacele tale financiare. Asigură-te că ai și o priveliște bună a orașului. Mielușește, cere-I chelnerului să îi aducă un pahar de șampanie cu un inel în el. Când îl observă, cere-o cu tot entuziasmul de care dispui și cu toată sinceritatea pe care o storci din tine. Nu te îngrijora prea tare, dacă vei simți că inima ta tocmai a trecut printr-un panou de sticlă. Totodata, nu fi îngrijorat nici dacă nu simți nimic. Dacă sunt aplauze, lasă-le să fie. Dacă plânge, zâmbește ca și cum nu ai fi fost niciodată mai fericit. Dacă nu plânge, tu zâmbește la fel de tare.

Lasă anii să treacă, nebăgați în seama. Fă-ți o carieră, ia-ți un job. Cumpără o casă. Fă și doi copii. Încearcă să îi crești cât mai bine. Eșuează frecvent. Cazi într-o indiferență plictisită. Cazi într-o tristețe indiferentă. Ai o criză a vârstei mijlocii. Pune-ți întrebări asupra nerealizărilor tale. Simte-te uneori mulțumit, dar de cele mai multe ori gol pe dinăuntru. Simte-te, în timpul plimbărilor, ca și cum nu te-ai mai întoarce din drum sau ca și cum ai putea să te lași purtat de vânt. Contractează o boală terminală. Mori, dar doar după ce observi că fata care nu citește nu ți-a făcut niciodată inima să tresară cu vreo pasiune semnificativă, că nimeni nu va scrie o poveste despre viața voastră, că și ea va muri, cu un mic regret că nimic nu s-a ales de capacitatea ei de a iubi.

Fă toate astea, dracului, pentru că nimic nu e mai tâmpit pe lume decât o fată care citește. Fă-o, îți spun, pentru că o viață în purgatoriu este mai bună decât o viață în iad. Fă-o, pentru că o fată care citește este în posesia unui vocabular care poate descrie nemulțumirea amorfă a unei vieți neîmplinite – un vocabular care  explică frumusețea lumii și o face o necesitate accesibilă, în loc de o minunăție extraterestră. O fată care citește pune stăpânire pe un vocabular care distinge între frumoasa și urâta retorică a cuiva care nu o poate iubi, și disperarea nearticulată a cuiva care o iubește prea mult. Un vocabular, la naiba, care face din gândirea mea sofisticată, un truc ieftin.

Fă-o, pentru că o fata care citește înțelege sintaxa. Literatura a învățat-o că momentele de tandrețe vin la intervale sporadice și previzibile. O fată care citește stie că viața nu este un drum drept; ea știe, și pe bună dreptate cere, ca fericirea să vină în tandem cu dezamăgirea. O fată care și-a citit sintaxa simte pauzele neregulate – legate de minciuni. O fată care citește percepe diferența între un moment părintesc de furie și obiceiurile cuiva al cărui cinism amar va merge mai departe de orice simț al dreptății sau mai departe de orice scop, mai departe decât momentul în care ea și-a pus lucrurile într-o valiză și a spus un “ADIO” îndoielnic și a decis că eu sunt o elipsă și nu un ciclu.

nice

Fii cu o fată care nu citește, pentru că fata care citește cunoaște importanța intrigii. Ea poate să traseze granițele prologului și să ascută crestele climaxului. Le simte în ea. Dar, deasupra altor lucruri, o fată care citește cunoaște semnificația unui sfârșit. Ea este conștientă de sfârșit. A spus adio miilor de eroi, cu doar o grimasă de tristețe. Așa că nu spera la mai mult!

Nu fi cu o fată care citește, pentru că sunt povestitoare. O să fii cu Joyce, cu Nabokov, cu Woolf. Tu, cea din bibliotecă, cea de pe platforma de la metrou, cea din colțul cafenelei, cea din fața ferestrei. Tu, cea care îmi faci viața atât de a dracului. Tu, fata care citești, mă faci să vreau să fiu tot ce nu sunt. Dar sunt slab și te voi dezamăgi, pentru că tu ai visat la cineva care e mai bun decât sunt eu. Nu vei accepta viața despre care ți-am vorbit la începutul piesei. Tu vei accepta doar pasiunea, perfecțiunea și o viată demnă de povestit. Nimic mai puțin. Deci, la naiba cu tine, fată care citești. Urcă-te în următorul tren și ia-l și pe Hemingway cu tine. Sau, poate, stai și salvează-mi viața!

Sursa : Charles Warnke, traducere Florin

18 thoughts on “Nu-ti da intalnire cu o fata care citeste!”

 1. ‘Lasă anii să treacă, nebăgați în seama. Fă-ți o carieră, ia-ți un job. Cumpără o casă. Fă și doi copii. Încearcă să îi crești cât mai bine. Eșuează frecvent.” …. n-as spune ca pentru asta trebuie sa traim. nu trebuie sa traim pentru a esua !

 2. Daria…n-ai inteles nimic. Ideea era ca majoritatea oamenilor inteligenti, cunosc mult mai multe despre lumea in care traiesc si observa tot raul din ea si ii rapeste de speranta si naivitate…doua calitati, le pot spune, pentru o viata fericita, pe care un om cu o mentalitate redusa se poate bucura de ele, fiindca nu stie tot ce se intampla in jurul lui si nici nu-l prea intereseaza. El vrea sa fie fericit, cu familie, copii si totul ca in povesti, iar pentru ca nu anticipeaza viitorul, poate sa fie astfel pana se intampla ceva rau, iar apoi sa creada in dumnezeu sau in dumnezeu stie ce, sa il ajute sa treaca peste.. Daca acesti doi oameni se intalnesc si se cupleaza, iar omul inteligent nu-si oprima pesimismul si negativismul pe care il are vis-a-vis de societate si de viata in familie, nu se va putea bucura niciodata de o relatie normala. Oriunde va fi o problema iar orice problema va fi tot mai mare. Nu va putea intelege cum partenerul poate fi asa naiv si indiferent cu problemele “grave” din jurul sau…care nu-s asa grave defapt…dar omul inteligent tot timpul va incerca sa le repare, sa le inteleaga…in fine, cat timp cel de jos nu se poate ridica la nivelul celuilalt, celalalt trebuie sa ajunga in lumea partenerului, altfel va fi razboi…astea-s povesti de spus la un vin..cel putin mie acolo imi place sa le duc 😉

 3. Sunt unele inexactităţi în text. O fată care nu citeşte nu va accepta să fie sărutată în ploaie. Îşi udă părul. Şi nici nu asculta folk. Ever. Nu îi plac versurile că nu sunt cu “dujmanii mei” şi alea-alea.
  În rest, super ok, textul. Felicitări.

 4. :))…adevar grait-ai…cu parul, sa zicem ca inchide ochii pentru ca a vazut si ea fazele din filme unde asa se face…dar muzica folk e prea demodata…
  …deci stim cu cine iti vei da intalnire pe viitor 😉

 5. Din articol reiese ca fata care nu citeste e o fata usor de gasit si accesibila pentru orice barbat. Ai uitat sa mai precizezi si faptul ca la sfarsitul serii va trebui s-o platesti… pentru serviciile prestate.
  Iar fata care citeste e modelul de sotie la care aspira orice dobitoc. De ce? Pentru ca o considera desteapta, cuminte si de casa… ceea ce nu e.
  Concluzia: daca ai plecat in cautare mai bine te-ai intoarce, pentru ca nu vei gasi nimic. Iar cand se va intampla sa dai de una dintre ele va fi intamplator.

 6. generalizam….am vazut oameni care citesc si citesc dar despre viata tot nu stiu nimic, si am intalnit fete super de treaba la bar..e si chestie de noroc. Poate sa citteasca si sa aiba caracter de cacat si sa fie analfabeta dar sa traga cu tine o viata….

 7. Intotdeauna vor exista exceptii…si situatii in care sa fie valabila si varianta cu barbatii… asta-i frumos in viata 🙂

 8. Da-ti intalnire cu o fata ce stie sa se murdareasca, cu o fata care are urme de cafea pe degete si pe buze..
  Ea va avea probleme cu spatiul sifonierului, si laptopul ei nu este niciodata plictisitor, sunt atatea cuvinte scrise incat trebuie sa isi micsoreze caracterele. Pagini deschise cu muzica obscura si populara. Mituri interesante, despre viata si moarte, despre Romeo si Julieta. Razi cu ea cand iti spune ca a uitat sa faca curat in camera, razi cu ea cand pur si simplu nu stie ce emotie sa ii evidentieze imbracamintea, razi cu ea atunci cand pantofii ei se afla sub masa si nu in hol… razi cu ea cand ii observi jurnalele de cand avea inca 12 ani.
  Sarut-o sub un oarecare copac atunci cand ploua, si spune-i definitia ta dragoste.
  Da-ti intalnire cu o fata care scrie. Vei stii ca ea are simtul umorului, este empatica si inocenta, ca ea isi viseaza lumile interioare formate in cuvinte pentru tine, intr-un univers de voi doi. Ea e cea care are o umbra mica sub ochi, cea care miroase a cafea si Coca Cola. A whisky si a gin. Vei vedea cum napusteste asupra laptopului, pentru a scrie, un sentiment dintr-o clipa. Cu degetele ei ce sunt luate dintr-o viteza a luminii, cu sangele imaginatiei ce iti mangaie si tie palmele si emotiile. Ea nu se va oprii niciodata, va alerga in contrasens cu aventura, in cautarea tradatorilor si eroiilor. Intuneric si Lumina. Frica si Dragoste. Ea scrie. Nu va putea niciodata rezista sa nu isi umple paginiile albe, in culori de sentimente.
  Ea este fata care citeste, atunci cand asteapta sa ii fie cafeaua gata. Este fata tacuta, cu muzica ei data la maxim( sau imposibil de inceata), separand oceanul iluziei si al realitatii, gandindu-se la cuvintele perfecte. Daca vei lua o gura din cafeaua ei, vei observa ca e deja rece.. Deja a uitat de ea si ii place.
  Daca isi ridica capul, ofera-i inca o ceasca de cafea. Ea iti va intoarce gestul cu povesti. Daca isi inchide laptopul, da-i un vis din Tolstoy, teoriile tale despre Hannibal si the Crossing. Spune-i despre caracterele si visele tale, si intreab-o cum a trecut prin prima ei dragoste. Este greu sa te intalnesti cu o fata care scrie, dar ai rabdare cu ea. Ofera-i carti de ziua ei, jurnale de pagini albe de Craciun. Da-i darul cuvintelor, pentru ca oamenii ce scriu, vorbesc mult si sunt foarte recunoscatori verbelor. Las-o sa stie ca esti alaturi de ea, la fiecare pas, si ca realitatea dintre constient si inconstient, este fluida. Ea iti va acorda o sansa. Nu o mintii! Ea va intelege sentimentele din spatele metaforelor tale. Va fi dezamagita de minciunile tale, dar o fata ce scrie va intelege. Intelege ca uneori eroii ating pamantul si ca finalurile fericite au nevoie de timp,in ambele cazuri… realitate sau basm. Ea ea reala. O fata ce scrie este cumpatata si expresiva, iti va intelege lipsurile, si le va impartasii cu tine, pentru intelege povestea. O fata ce scrie, nu asteapta perfectiunea de la tine.
  Personajele ei pot fi bogati sau mutilati din cauza circumstantelor. Ea stie ca nu exista subiectul perfect, ca toti sunt tragici in gandire si lipsuri. Ea va intelege pericolul, din cauza piperului din fiecare carte. Nici un autor nu isi doreste un subiect invincibil… o fata ce scrie va stii ca esti doar uman. Fii prietenul ei, dragostea ei, iubirea ei, visul ei, lumea ei. Daca vei gasi o fata ce scrie, pastreaz-o aproape. Daca o vei gasi la 2 dimineata, tastand nervoasa, cu lumina aprinsa minima ca un apus de soare, si intr-o pozitie imposibila de relaxare, fa-i o ceasca de cafea si aseaza-te langa ea. S-ar putea sa o pierzi pentru cateva momente in lumea ei, dar se va intoarce la tine, oferindu-ti povesti despre comori. Vei avea incredere in ea de fiecare data, si amandoi va veti lumina chipurile in fata laptopului si invincibili in intuneric. Cand iti este frica de intuneric, ea te va ghida.. cuvintele ei se vor transforma in lumina si stele. Ea va fi cea care te va salva. Te va trimite intr-un balon la cer si veti pluti impreuna. Este agitata, ratacita, dar tacuta atunci cand ucide un subiect.. va plange, iar tu o vei tine de mana spunandu-i ca totul e bine. Este radianta, oriunde se duce. Cand iese de la cinematograf si afara ploua torential, s-ar putea sa te sarute in mijlocul strazii, obligand semafoarele sa isi opreasca timpul. Ii vei zambii cand vei vedea cate povesti iti poate spune intr-o secunda, iar inima ta va sarii peste o bataie cand va veti tine de mana. Te va tine aproape si iti va soptii secrete in ureche.. pentru ca este adorabila. Numele copiilor vostrii s-ar putea sa fie ingrozitoare, dar va fi ok. O fata ce scrie, spune povesti fantastice copiilor. Poate nu foarte buna la gramatica, dar si asta e ok. Da-ti intalnire cu o fata care scrie, pentru ca merita. Ea este enigmatica si surprinzatoare. Are lumea cea mai colorata. S-ar putea sa traiasca intr-un oras mare sau intr-un satuc. Da-ti intalnire cu o fata care scrie, pentru ca te citeste. este o fata ce intelege realitatea.. si se va infuria cateodata, si probabil cateodata o vei ura. dar o fata care scrie, intelege natura omului, si va intelege ca ai voie sa fi slab. Ea nu va fugii cu primul tren cand va veti contrazice. Ea va intelege ca realitatea nu este o poveste, pentru ca ea povesteste in povesti si traieste in realitate.
  Da-ti intalnire cu o fata care scrie, pentru ca nimic nu poate fi mai bun decat o amintire cu ea.

 9. Articolul original exprimă o anumită stare a celui ce l-a scris, Ch. Warnke.
  Titlul original este “You Should Date An Illiterate Girl”, fiind alterat în: “Nu-ti da intalnire cu o fata care citeste!”, așa cum apare mai sus.
  Originalul este un noian de cuvinte asamblate în așa manieră să exprime starea pesimistă a autorului. Se vorbește despre “illiterate girl”, iar cuvântul illiterate, în limba engleză, are 4 înțelesuri:
  a)having little or no education; especially : unable to read or write ;
  b)showing or marked by a lack of familiarity with language and literature ;
  c)violating approved patterns of speaking or writing
  d) showing or marked by a lack of acquaintance with the fundamentals of a particular field of knowledge .
  Am citit comentariile la original, precum și cele la traducerea de pe acest site; multe persoane se identifică cu autorul și consideră articolul ca fiind sublim,crezând că înțeleg ce spune acesta; o mare parte îl critică.
  Acum,…
  din traducerea titlului ar rezulta că trebuie să îți dai întâlnire, și tot tacâmul de după, cu o fată analfabetă (care nu știe să citească) sau care este incultă sau care este ignorantă, potrivit dicționarelor explicative.
  Deci eu care citesc acest articol, mă întreb: Oare este vorba de fata care nu știe să scrie și să citească efectiv? Adică aceea care din diferite motive nu a avut acces la un sistem de învățământ? Sunt milioane de femei și bărbați care nu au avut șansa asta.
  Sau este vorba de fata care, după ce a trecut printr-un sistem de învățământ, a terminat minimul necesar de ani doar ca să își găsească ceva de lucru, știe să scrie și să citească, dar nu mai citește despre absolut nimic fiind preocupată mai tot timpul de carieră, de modă, de felul cum arată etc???
  Deci cum este : illiterate by chance, illiterate by choice sau by ignorance?
  Ideea lansată de W., potrivit căreaia fata analfabetă sau ignorantă poate fi găsită într-un bar plin de fum, cu o transpirație mirosind a alcool, iar cea știutoare de carte nu, îmi dă “impresia bătutului câmpilor aiurea”, folosindu-se (citez) “adjectives to a degree that makes the subject almost ironic.
  O persoană nepreocupată de literatură, de citit, poate să își trăiască viața cu tot atât de multă pasiune într-însa ca și o persoană care soarbe zilnic poezii și proză.
  Warnke ăsta pare că se identifică aici:
  “Că-i greu mult soare să îndure
  Ciupearcă crudă de pădure,
  Că sufletul nu e fântână
  Decât la om, fiară bătrână,
  Iar la făptură mai firavă
  Pahar e gândul, cu otravă”(Ion Barbu)

 10. Greu se apeleaza la mintea unui barbat cand vine vorba de femei.Trebuie sa stii ceva psihologie sa intelegi ca fizicul la majoritatea barbatilor e mai de apreciat.

 11. Pe termen scurt…dar la un moment dat va conta ce e dincolo de asta…oricum, mintea frumoasa nu exclude un fizic frumos…si viceversa

 12. Bai.

  Chiar sunteti prosti.

  Va spun asta pentru ultima oara cand mai revin.

  Nu te pune cu o fata care a citit toate clasicile si stie cat de mult conteaza sa fii uman cand iti cere din priviri.

  Corina Dumitrescu

  Ps:nu mai citii asa de mult printre randuri. Viata e menita sa fie traita. Chiar si la 21/22 ani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s