Ankh

Am fost intrebata si in zilele acestea ce reprezinta…o port de multi ani…retinusem doar ca este crucea egipteana a vietii si a mortii…ulterior mi-au fost semnalate si intelesuri oculte, nu neaparat pozitive…pentru mine va avea acele conotatii pe care i le imprim…

Si totusi, ce face o nemuritoare de rand cand vrea sa afle mai multe despre crucea nemuririi? Pune mana pe o carte, ca doar e anticar… 😛

Crucea sau nodul magic denumit Cel Viu (de la Nem Anh) este un element foarte frecvent utilizat in iconografia contrariilor. Ar putea reprezenta, datorita ovalului care domina crucea, soarele, cerul si pamantul la nivel macrocosmic si pe om la nivel microcosmic. Este adesea interpretata ca un semn ce exprima impacarea contrariilor sau integrarea principiilor activ si pasiv, fapt care pare confirmat de dublele atribute sexuale pe care le reprezinta, precum si de reprezentarea indiana foarte realista a androginului, stand in picioare pe o floare de lotus.
Interpretata intr-un mod mai traditionalist, este, dupa Champodor, simbolul milioanelor de ani ale vietii viitoare. Cercul sau este imaginea perfecta a ceea ce nu are nici inceput, nici sfarsit: reprezinta sufletul care este vesnic, provenind din substanta spirituala a zeilor; anh-ul figureaza starea de transa in care se zbatea initiatul, mai exact, infatiseaza moartea, rastignirea alesului, in anumite temple, initiatul fiind chiar culcat de catre preot pe un pat in forma de cruce. (…)Oricine detinea cheia geometrica a misterelor ezoterice al carei simbol era tocmai aceasta cruce cu toarta, stia sa deschida portile lumii mortilor si putea patrunde semnificatia tainica a vietii vesnice.(Cham. 22).
Zeii si regii, precum si Isis, au aproape intotdeauna in mana un anh, pentru a arata ca poseda viata, ca sunt deci nemuritori; defunctii il tin in mana in ceasul psihostaziei sau in barca solara, ca semn ca implora zeii sa le acorde nemurirea. Anh-ul mai simboliza si centrul din care se revarsa calitatile divine si elixirurile datatoare de nemurire: a-l lua in mana inseamna a te adapa chiar de la izvorul vietii fara de moarte. Uneori era insa tinut de toarta – mai ales in cursul ceremoniilor funebre; evoca atunci forma unei chei si era intr-adevar cheia care deschide usa mormantului spre Campiile Earu, spre lumea vesniciei. Mai era tinut in mijlocul fruntii, intre ochi; in acest caz indica omul initiat in anumite mistere, obligat sa pastreze secretul; este deci cheia cu care se incuiau misterele la adapost de profani. Cel ce beneficiaza de viziunea suprema, cel care a fost inzestrat cu darul clarviziunii, care a strapuns valul lumii de dincolo, nu poate nici macar incerca sa reveleze misterul, fara a-l pierde pentru totdeauna.
Anh-ul este adesea asociat cu nodul lui Isis, ca simbol al vesniciei, si aceasta nu din cauza directiei liniilor drepte prelungite imaginar pana la infinit, ci pentru ca aceste linii converg spre bucla inchisa in care se intalnesc. Aceasta bucla simbolizeaza esenta infinita a energiei vitale, identificata cu Isis, de la care purcede orice manifestare de viata. De aceea este purtata ca un talisman de toti cei care vor sa se impartaseasca di viata ei. Anh-ul mai poate fi astfel asimilat cu arborele vietii, cu trunchiul si frunzisul lui.
Nodul lui Isis, cu acel soi de siret care inconjoara ramurile si inelul crucii, asemenea unor plete rasucite sau impletite are o semnificatie mai complexa. Simbolizeaza nu numai viata si nemurirea, ci si legaturile care il prind de viata muritoare si pamanteasca si care trebuie deznodate pentru a se ajunge la nemurire. Deznoada-ti legaturile, zice un text din Cartea Egipteana a Mortilor, desfa nodurile lui Nephtys; sau: Cei luminosi sunt cei care poarta bucla. O! purtatori ai buclei! Intr-un sens analog, o carte budista tibetana se intituleaza: Cartea Desfasurarii Nodurilor. In timp ce simpla cruce cu toarta simbolizeaza nemurirea divina, dobandita sau dorita, nodul lui Isis ar indica tocmai conditiile acestei nemuriri: desfasurarea nodurilor, in sens propriu, deznodamantul.

sursa: Jean Chevalier, Alain Gheerbrant – Dictionar de simboluri

Simbolul Ankh-ului nu se limitează la viaţa materială, ci trece mai departe de ea, simbolizând viaţa în moarte. De aceea, morţii erau numiţi “ankhu” şi un termen pentru sarcofag era “neb-ankh” care însemna “posesor al vieţii”.
De asemenea Ankh-ul era folosit pentru protecţie împotriva spiritelor rele.
Unele teorii susţin faptul că Ankh-ul reprezenta răsăritul soarelui. Bucla simbolizând soarele, linia orizontală simbolizând orizontul, iar linia vericală simbolizând traiectoria soarelui.
O altă teorie privind simbolul susţine faptul că Ankh-ul reprezintă uniunea dintre principiul masculin şi cel feminin (uniunea dintre Cer şi Pământ).

sursa

Advertisements

2 thoughts on “Ankh

  1. Ce chestie, ma cheama Anca (Ankh-Anca, daca intelegi ce vreau sa spun:D) Imi place articolul, e chiar mai detaliat decat informatiile pe care le-am gasit in alta parte 🙂

  2. Adriana Oltean says:

    Eu il port la gat de ani de zile. Am mai descoperit ceva legat de rezonanta. Egiptenii puneau ankh-ul in varful sceptrului pentru ca energia dobandita in ritualurile lor sa le ramana mai mult timp alaturi, sa nu se “scurga” inapoi in univers. Fiind rotunjit la capat, nu o lasa sa se disipeze.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s