Concert Semnal M

Semnal M

Acest grup s-a format in 1977 la Cluj, avand urmatoarea componenta: Iuliu Merca – chitara, vocal; Stefan Boldijar – bas vocal; Liviu Hriscu – tobe; Tavi Popovici – chitara. Debutul si-l fac la Televiziunea Romana, urmand sa inregistreze un prim disc cu piesele ‘Durata’ si ‘Moara’.

AfisSemnalM.jpg

In 1978 Hriscu paraseste trupa, stabilindu-se în Statele Unite, si este inlocuit de Stefan Naghi, la randul lui inlocuit de Francisc Soloman, pina în 1992. Inregistreaza ‘Trenul cursa de persoane Apahida – Cluj – Napoca’. Pe discul ‘Formatii rock românesti’ ajung sa figureze doua piese: ‘Hora’ si ‘Urare’.

În 1980, obtin Premiul I de Compozitie la festivalul ‘Club A’ pentru ‘Mai avem multe de facut’. Efectueaza turnee în Rusia, Iugoslavia.

Stabilit in Germania, Stefan Naghi activeaza la trupa ‘Faith’, revenind în 1994 în tara si reluindu-si locul in formatie. În 1995 iau parte la ‘Unplugged Europa Nova Iasi’.

Sursa: musicmix.rol.ro

Cine a fost Iuliu Merca?

Un om simplu, prietenos, plin de un umor foarte fin, deloc vulgar, bucuros să fie în compania prietenilor, a oamenilor în general. Clipele petrecute cu el rămân de neuitat, glumele şi maniera de interpretare a lor devenind legendare. Înzestrat cu un talent deosebit pentru muzică, în scurt timp a ajuns să fie foarte apreciat atât ca instrumentist cât şi solist vocal. În “INDEX 66”,prima formaţie în care a cântat, a fost chitarist şi solist vocal, iar în “CROMATIC” a trecut la chitară bas şi a câştigat marele premiu la Festivalul Studenţesc la Bucureşti în 1969.Peste câţiva ani s-a alăturat grupului “MONDIAL” la chitară solo, iar în 1977 şi-a împlinit visul, întorcându-se la Cluj şi înfiinţând “SEMNAL M”, formaţia lui de suflet, în care a activat până în ultima zi a vieţii sale, formaţie cu care a atins culmile succesului. Faptul că a obţinut titluri ca” cel mai bun vocalist”, “cel mai bun chitarist”, “cel mai bun basist”, “cel mai bun compozitor”, nu l-a orbit şi a rămas acelaşi om modest, prietenos, fără aere de vedetă. A cântat întotdeauna din suflet şi cu mult bun simţ, fiind considerat un chitarist şi vocalist de blues şi rock desăvârşit. Indiferent pe ce chitară sau amplificator cânta, avea un ton aparte ,deosebit, uşor de recunoscut ,chiar după primele note, de multe ori fiind comparat cu interpreţii de vârf a muzicii rock şi blues internaţionale. Talentat şi original atât ca şi interpret cât ca şi compozitor, şi-a pus amprenta în muzica românească şi pe bună dreptate se poate vorbi de un stil “IULIU MERCA

www.semnal-m.ro

….va urma…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s